Nyhetssak

Student og millionær?

onsdag, 18. november 2020
newsimage-0dcf6ab9-53cf-5976-a95d-eadc6e049396
Hana Čolaković og Michelle Sæther mottok 1 million kroner gjennom Forskningsrådets STUD-ENT ordning til å realisere forretningsideen sin. Les deres sin historie her!
Hvem er dere?
Kjerneteamet vårt består av tre personer: Hana, Michelle og Pål.
Hana er daglig leder i Svippin, og har en bachelor i økonomi og administrasjon og en master i Innovasjon og ledelse, begge fra HVL. Svippin er ikke hennes første gründersatsning. For fire år siden startet hun Bergen Boblefotball, som hun både eier og er daglig leder for i dag. I tillegg jobber hun med å holde foredrag og kurs innen innovasjon og entreprenørskap, samt konsulenttjenester innen forretningsutvikling.
Michelle er teknisk ansvarlig i selskapet. Hun har en bachelor i Dataingeniør og en master i Innovasjon og Entreprenørskap fra HVL. I tillegg til Svippin jobber også Michelle med konsulenttjenester innen forretningsutvikling.
Pål Vårdal Gjerde er utvikler i selskapet. Han har studert informasjonsteknologi på HVL og har lang erfaring innen full-stack utvikling.
Hva var forretningsideen deres?
Svippin er en app-basert løsning, utviklet for å vise mennesker de gode lokale opplevelsene i byen. Teknologien bygges rundt kjernefunksjonalitetene kart, nettverk og fysiske lokasjoner. I løpet av vår prosjektperiode skjedde det store omveltninger i samfunnet i forbindelse med Covid-19, og vi ble nødt til å pivotere. Nå tilpasses den tekniske løsningen til flere ulike markeder, blant annet konferansemarkedet. Svippin selges også som whitelabel løsning til byer og sentrumskjerner. Svippin står sterkere enn noen gang, og jobbes videre med i høy hastighet.
Hvorfor søkte dere STUD-ENT?
Vi ble tipset om denne unike muligheten fra HVL, en mulighet som vi så klart grep tak i. Dette muliggjorde at vi kunne gå fra idé til virksomhet. Midlene åpnet for at vi kunne skape vår egen arbeidsplass og gjennom dette tilegne oss ekstremt mye erfaring, samt at vi kunne utvikle et faktisk produkt.
Hvordan var det å jobbe med egen forretningsidé i et helt år?
Muligheten å jobbe med egen forretningside i et helt år rett etter studietiden er ekstremt nyttig for vår egen personlige utvikling og selvrealisering. Både Hana og Michelle satt med et sterkt ønske om å skape noe eget, skape sin egen arbeidsplass og lykkes med dette. Dette gjør at den indre motivasjonen alltid var svært høy, noe som trolig har dratt oss gjennom de større utfordringene. Prosessen har vært både lærerik, spennende og gitt oss en utrolig kompetanseøkning.
Hva var det morsomste?
Det kjekkeste med denne prosessen er muligheten med å styre sin egen arbeidshverdag, hvor dine handlinger har direkte effekt på hvordan selskapet utvikler seg. Det å ha så stor innflytelsesevne på noe er veldig givende.
Hva var det mest utfordrende?
Den største utfordringen som oppsto i løpet av dette året var definitivt Covid-19, som medførte at vi var nødt til å gjøre store interne omveltninger for å kunne tilpasse oss et marked i rask endring. Dette var en tung og omfattende prosess, men som endte opp med å styrke forretningsideen.
Hva vil dere si til studentene som vurderer å søke STUD-ENT?
Dersom du vurderer å søke STUD-ENT, gjør det. Du har ingenting å tape. Dersom du får avslag, har du likevel lært av prosessen med å konkretisere å legge frem en forretningside. Ny lærdom er ikke noe du kommer til å angre på, tapte muligheter er derimot verre.

Forfatter: Frida Olsen Engedahl | dato: onsdag, 18. november 2020

#hvlskape