Skapehjørnet: Fra idè til podcast
I Skapehjørnet tar vi en prat med studenter som holder på å utvikle en idé, prosjekt eller en bedrift. Vi har tatt en prat med HVL studenten Lorena Rodriguez Peinado som er på sitt siste år som vernepleierstudent ved HVL. Hun tok kontakt med HVL Skape i fjor, da hun ønsket å lage en podcast om vernepleier yrket. Les hvordan det har gått og hvilke tips hun har til andre studenter som ønsker å skape noe selv!
Fortell oss litt om din idé
- Ideen kom egentlig fra frustrasjon, fordi folk flest ikke vet hva en vernepleier egentlig er, hva slags kompetanse vi har og hvor vi kan jobbe. Så jeg bestemte for å lage en podcast om vernepleie der jeg intervjuer vernepleiere, studenter og andre fagpersoner som jobber i ulike sektorer. Med det vil jeg spre ordet om vernepleie og hvor allsidig profesjonen er, med håp at flere vil bli vernepleier. Dermed slipper jeg kanskje om noen år å svare på spørsmålet «Hva er EGENTLIG en vernepleier?».
Hva var grunnen til at du bestemte deg for å lage en podcast om vernepleie?
- Jeg synes det er rart at ikke flere vet hva en vernepleier er og hvilken kompetanse vi har. Har hørt om ledere som er usikre på om vernepleiere kan håndtere medisiner, kolleger som tror det er det samme som en helsefagarbeider og vernepleiere selv som er usikker om sin kompetanse. Jeg føler at profesjonen er undervurdert og at de fleste tenker at vernepleiere passer best til å jobbe med personer med utviklingshemming, eller bare kan jobbe med dem. Jeg mener at vernepleiere kan jobbe med så mye mer, og at kompetansen vår kan brukes til mye. Så lenge det er arbeid med mennesker har en bruk for vernepleieres kompetanse. Det snakkes også om vernepleiermangel, men jeg tror det må gjøres mer for å få fram hvilken kompetanse vi har slik at flere har lyst til å bli vernepleiere. Jeg mener at for at flere velger utdanningen må flere høre om den, og det håper jeg å bidra med.
Hvordan bidro HVL Skape i prosessen med å realisere podcasten?
For det første hjalp de med å bekrefte at ideen min hadde potensial. Etter første møte, organiserte de et ideverksted med studenter, vernepleiere og forelesere fra høgskolen. Det hjalp meg ikke bare med å få innsikt i hva målgruppen ville høre i en slik podcast, men også bekreftet de tankene jeg allerede hadde. Jeg var på riktig vei!
Noe av det viktigste for meg er at både innhold og lyden er bra. HVL skape koblet meg til Læringslabben, der lånte jeg innspilling utstyr, skikkelig proft utstyr.
Så ble det podcast! Videre har HVL skape hjulpet meg med å koble meg til næringslivet, til folk som har lignende prosjekter eller som kan bidra på en eller annen måte med podcasten. De har også gitt meg gode tips om ting jeg kan gjøre videre for å nå målene mine. Samt om hvor jeg kan søke midler, spons osv.
Hva er dine mål for podcasten på kort og lang sikt? Har du planer om å utvikle konseptet?
Målet er å øke kunnskapen om vernepleie, gi innsikt i profesjonen, arbeidsmuligheter og utfordringer. I sesong 2 planlegger jeg intervjuer med tjenestemottakere for å belyse deres erfaringer med vernepleiere og helsevesenet, og redusere stigma rundt diagnoser, seksualitet, psykisk helse og det å søke hjelp. Jeg vil også ha en månedlig episode der lyttere kan sende inn saker for diskusjon. Følg podcasten på sosiale medier her for å holde deg oppdatert!
Hvilke råd har du til andre studenter som ønsker å starte noe eget?
Just do it! Om du har en klar ide om hva du vil, er det bare å sette i gang. Det kan være overveldende, så det er lurt å dele det opp i ulike mål, og en plan for hvordan du kan nå de.
Les deg opp på det du vil gjøre, en finne mye info på nettet. Hør på podcast, se på YOUTUBE, det er helt gratis. Jeg har lært meg hvordan en redigerelyd og mye mer på youtube, blant anna. Om du ikke finner info på norsk er det lurt å søke på engelsk.
Ta kontakt med folk som har lignende prosjekter og spør de om det du lurer på. De fleste er villige til å hjelpe.
Bruk nettverket ditt for alt det er verdt. Spør vener, familien, og bekjente om de kan hjelpe deg med det du trenger.
Har tro på deg selv, ikke alle kommer til å forstå ideen din, hva du vil eller vil se potensiale i ideen din. Vær disiplinert og jobb med ideen din, så kommer det til å gå bra.
Vær snill med deg selv. Som en klokk mann sa til meg: du kan ikke forvente at du skal gjøre det perfekt fra dag 1. Du blir bedre og bedre jo mer du øver.
Ta kontakt med HVL Skape, de kan hjelpe med å avklare potensiale av ideen din, og med veien videre.
Har du noen tanker om hvordan vernepleiere kan bidra mer aktivt til innovasjon og utvikling i helse- og omsorgssektoren?
- Jeg er tror at vi har mye å bidra med når det gjelder innovasjon og utvikling innen helse og omsorg. Vernepleiere har bred kompetanse innen kartlegging, observasjon, behovsidentifisering og tilrettelegging. Dette gir oss en spesiell evne til å se gapet mellom individets behov og systemet, samt mellom de eksisterende tjenestene og det reelle behovet. Denne innsikten gjør at vi kan bidra til å utvikle tjenester som ikke bare forbedrer pasientens opplevelse, men også optimaliserer systemet.
Hvordan vi kan gjør det? Jeg tenker at vi må bare ta tak i ting, tørre å tenke utenfor boksen, tørre å bruke teknologi og nye metoder og ikke bare tenke ‘’sånn har vi alltid gjort det’’. I tillegg må en tørre å satse på sine ideer og få det fram høyere opp i systemet slik at det kan utvikles nye praksiser. Men man er avhengig av at systemet er mottakelig for endring og tilrettelagt slik at alle kan bidra i utviklingsprosessen.
Tusen takk for at du delte din prosess, tanker og tips med oss Lorena! Vi heier på deg og alle studenter som ønsker å skape noe.